Derfor skal du være aktiv på LinkedIn som studerende
Serien er sponsoret af Djøf.
Det lyder skørt.
Hvorfor være på et professionelt erhvervsmedie, mens du læser? Du er jo hverken ekspert eller har flere års erfaring i dit felt, som du kan dele ud af.
Så – hvad fanden skal du lave på LinkedIn?
For at gøre det tydeligt, hvor stor en forskel dét at være aktiv på LinkedIn mens du stadig studerer kan gøre for din fremtidige karriere, vil jeg gerne fortælle dig om to personer, Anne og Mads, og deres søgen efter job som nyuddannet.
Lad os starte med Mads.
Ligesom så de fleste andre, følger Mads den traditionelle vej til at lande sit første job. Et par uger efter han har færdiggjort sit speciale, begynder han sin jobsøgning.
Han begynder at browse på Jobindex, finder et par relevante stillinger, skriver en motiveret ansøgning og krydser fingre. Udover det deltager han i et par netværksmøder, får optimeret sit CV af en rådgiver og forsøger at fremkalde kaffeaftaler hos sit (begrænsede) netværk.
Det går nogenlunde.
Efter 3-4 uger med den strategi, lander han spændt sin første jobsamtale.
Desværre melder skuffelsen sig hurtigt, da han ikke går videre pga. manglende erfaring – og han må derfor vende tilbage til ansøgningskriveriet.
Og herefter går alting i stå.
4, 5, 6 måneder og 100+ ansøgninger senere og Mads har stadig ikke landet hverken et job eller praktikplads.
Og han er ikke den eneste.
Størstedelen af hans tidligere medstuderende står i den samme situation. 100+ sendte ansøgninger, 100+ afvisninger, og en selvtillid, der knækker et par centimeter hver eneste dag.
Så er der Anne.
Modsat Mads, blev Anne i starten af sit studie inspireret og opfordret til at opbygge en tilstedeværelse på LinkedIn ved at bruge platformen proaktivt.
En opfordring hun – trods sin frygt for at "se dum ud" – valgte at handle på.
I løbet af sit studie oprettede hun sin profil, begyndte at udforske platformen, forbinde med andre i hendes branche og vigtigst af alt:
Hun begyndte at skrive opslag.
I starten var det sygt grænseoverskridende at dele hendes tanker, viden og erfaringer online.
Men efter få måneder med ugentlige opslag forsvandt frygten stille og roligt og hun så pludseligt fidusen i det hele.
Folk – interessante folk i samme branche som hende – begyndte at interagere med hendes indhold. De lagde kommentarer, connectede og nogle sendte hende endda privatbeskeder, hvor de indgik i faglige dialoger.
Det vildeste?
Anne var hverken ekspert eller særlig.
Næh – hun var en nysgerrig studerende ligesom Mads, der blot delte de erfaringer, hun gjorde sig, mens hun fik dem.
Alt dette betød, at da hun endelig blev færdiguddannet, havde hun en gigantisk fordel.
Hun havde et stærkt netværk.
Et netværk fuld af interessante personer, der alle sammen arbejdede i den branche, hun gerne ville ind i.
Og ikke nok med det.
De vidste alle sammen:
- hvem hun var
- hvad hun var god til
- hvordan hun tænkte
- og hvilke værdier, hun havde.
Hvilket betød, at da hun fortalte, at hun nu var klar til at indtage erhvervsverdenen, stod der en hær af mennesker klar til at hjælpe hende videre.
***
Kan du se forskellen?
Hvordan Mads – ved at følge den traditionelle vej – lader tilfældighederne diktere hvilke professionelle muligheder, der flyder hans vej?
Og hvordan Anne – ved at gøre noget skræmmende (at dele sine erfaringer, holdninger, viden, læringer, og personlighed) giver sig selv en professionel hestesko, som hun selv er herre over?
Netop derfor bør du tage LinkedIn seriøst – selv som studerende.
(Udover det, er der sådan ca. 20 sindssygt gode grunde til at bruge LinkedIn som studerende)
Bruger du platformen ordentligt og proaktivt, kan det være forskellen på at se frem til et års arbejdsløshed og non-stop jobsøgning som nyuddannet vs. at kunne lande et supernice job gennem dit netværk få måneder efter, du har afleveret dit speciale.
Tag bare Bita, for eksempel.

Hun brugte 1,5 år på at søge job på den traditionelle vis og endte med at sende over 300 ansøgninger uden held. Men 3 måneder efter at have brugt LinkedIn aktivt (og med den rette strategi), landede hun sit første fuldtidsjob gennem en af hendes forbindelser.
Min tid på LinkedIn har uden tvivl givet mig langt mere værdi, end de +300 ansøgninger jeg har skrevet gennem det seneste 1,5 😅
Ja, det vil tage tid og kræve noget arbejde.
Men det kommer til at være den bedste karrieremæssige investering, du nogensinde kommer til at lave – og det er koster dig intet andet end din tid og indsats.
Spørgsmålet er bare:
Hvordan kommer du (bedst) i gang?
Jo, før du hopper ud i at oprette din profil og begynde at poste, skal du først forstå hvordan LinkedIn reelt fungerer plus, hvordan du som studerende bruger den smartest.
Så det dykker vi ned i næste gang.
Vi ses 👉👉
Få LinkedIn-guld i din indbakke
Skriv dig op og få vores bedste, mest konkrete råd til at komme ordentligt i gang med LinkedIn.